HUSAARIRATSASTAJAT menu

TOIMINTAKERTOMUS

Husaariratsastajat ry – Husarryttarna rf

 

TOIMINTAKERTOMUS 2023

 

 

 1. Yleistä

 

Vuosi 2023 oli Husaariratsastajat ry:n 52. toimintavuosi ja Husaariratsastajien Nuorten Kerhon 47. toimintavuosi.

 

Jäseniä seuraan kuului vuonna 2023 seuraavasti: seniorijäseniä 162, juniorijäseniä 72, perhejäsen senioreita 29, perhejäsen junioreita 17, seuran kannatusjäseniä 12 ja kunniajäseniä 8.

 

Husaariratsastajat kuuluu Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen Tähtiseura-laatuohjelmaan. Laatuohjelma määrittää tietyt laatutekijät, jotka urheiluseuran on täytettävä kohderyhmänsä osalta. Husaariratsastajien kohderyhmä ovat lapset ja nuoret. Husaariratsastajat ry:n Tähtiseura-auditointi hyväksyttiin jälleen toukokuussa, joten olemme edelleen ylpeästi Tähtiseura!

 

Tiivis yhteistyö Savijärven Kartanon ratsastuskoulun kanssa jatkui edelleen vuonna 2023.

 

Seuran hallitus kokoontui vuoden aikana yhteensä 13 kertaa. Vuosikokous pidettiin maaliskuussa, ja syyskokous joulukuussa joulujuhlan yhteydessä. Seuran hallitukseen kuuluivat varsinaisina jäseninä Ben Simonsén, Anne Majaranta (siht.) ja Taija-Tuulia Tammelin. Seuran puheenjohtajana toimi Riitta Silkko-Vainio. Seuran hallituksen varajäseninä olivat Sirpa Lepistö, Linda Ström, Heidy Nyberg, Anu Torkkeli, Katariina Lajunen ja Leena Niemistö. Seuran rahastonhoitajana toimi Tuija Lindblad.

 

 

 1. Seura- ja harrastetoiminta

 

Seura tarjosi kaikille jäsenilleen edellisenä vuonna runsaasti erilaisia tapahtumia sekä kerhotoimintaa.

 

Alkuvuodesta seura piti sääntökoulutuksen kaikille kilpailuista kiinnostuneille tai kilpailemista suunnitteleville ratsastajille ja heidän tukijoukoilleen.

 

Seuran seniorijäsenille tarkoitettu Sennukerho kokoontui muutamia kertoja vuoden aikana, ja sennut pääsivät muun muassa tutustumaan Yliopistolliseen Hevossairaalaan paikan päälle sekä kuuntelemaan luentoja niin hevoskasvatuksesta kuin hevosten rakennearvostelustakin.

 

Husaariratsastajat järjesti jälleen pääsiäisenä hyväntekeväisyys-kepparikisat, joiden tuotto lahjoitettiin Hope – Yhdessä ja Yhteisesti ry:lle. Kepparikisat keräsivät hienon osallistujamäärän, kun katsomossa jännitti vajaa 80 henkilöä 33 lähtijän hienoja suorituksia. Sipoon paikallisia yrityksiä osallistui tapahtumaan lahjoittamalla tuotteitaan.

 

Seuran pikkujoulut järjestettiin joulukuussa Savijärven Kartanolla, jolloin samalla pidettiin seuran syyskokous. Illan aikana pidettiin myös Sanna Ekin mentaalivalmennusta käsitellyt luento. Seura tarjosi luennon ilmaiseksi jäsenilleen.

 

Seuran toiminnassa on mahdollisuus myös ratsastus- ja hevostaitomerkkien suorittamiseen. Vuonna 2023 neljä ratsastajaa suoritti jonkin tasoisen ratsastusmerkin. Perusmerkin suoritti 3 ja hoitomerkki ykkösen 6 juniorikerholaista.

 

 

 1. Nuorisotoiminta

 

Husaariratsastajien Nuorten Kerho on perustettu vuonna 1976. Nuorten Kerhon järjestämä hevoskerhotoiminta seuran juniorijäsenille jatkui vuonna 2023. Nuorten Kerho järjesti myös erilaisia tapahtumia ja osallistui aktiivisesti seuran toimintaan. Nuorten kerhon kerhotoiminta vietti 40-vuotis juhliaan syyskuussa, jolloin tapahtumaan ja kakkukahveille osallistui noin 50 jäsentä.

 

 

 1. Kilpailutoiminta

 

Seuran jäsenistä 52 haki kilpailuluvan viime vuonna. Seuratason lupia haki 36 jäsentä, aluetason lupia 8 jäsentä, kansallisen tason lupia 5 jäsentä ja kansainvälisen tason kilpailuluvan haki 3 jäsentä.

 

Seura järjesti aktiivisesti useita kilpailuja vuoden aikana. Harjoituskilpailuja järjestettiin kahdet (1 koulu, 1 este), seuratason kilpailuja kuusi (3 koulu, 3 este). Seuratason kisoissa startteja oli mukavasti. Erityisesti heinäkuun kisaviikonloppu keräsi hyvin osanottajia, kun perjantaina hypättiin esteitä, ja lauantaina mentiin koulua.

 

Seuramestaruudet ratkaistiin Husaaricup-muotoisena. Husaaricupin sääntöjä uudistettiin vuoden alussa, ja sen sijaan, että joulujuhlassa olisi palkittu yksi kokonaiskisan voittaja, saimme palkita sekä junnut että sennut niin esteratsastuksessa kuin kouluratsastuksessakin. Tässä vuoden 2023 HusaariCupin sijoittuneet:

 

 

Este juniori:

 1. Katarina Welin
 2. Meri Nurmi

 

Koulu juniori:

 1. Katarina Welin
 2. Nathalie Simonsén
 3. Loviisa Laakso

 

Este seniori:

 1. Lydia Grönholm
 2. Heidi Aspelin

 

Koulu seniori:

 1. Linda Ström
 2. Jemina Niemistö
 3. Catharina Harju

 

 

Seura järjesti kansallisen tason valjakkoajokilpailut kesäkuussa viikko ennen juhannusta. Savijärvi Top Driving-kilpailuissa oli startteja viikonlopun aikana 44. Valjakkokisoissa ratkaistiin myös suomenhevosten, russ-ponien ja shetlanninponien rotumestaruudet. Valjakkokisojen yhteydessä pidettiin myös lasten tapahtuma. Valjakkokisojen valmisteluun ja järjestämiseen osallistui paljon vapaaehtoisia, myös moni Husaariratsastajien jäsen.

 

Seuran jäsenet menestyivät hienosti valjakkoajossa vuonna 2023. Ben Simonsén sai hevosyksiköiden SM-pronssia ja Heidi Koski ponien SM-hopeaa elokuussa Ypäjällä käydyssä kilpailussa.

 

 

 1. Valmennustoiminta

 

Vuoden 2022 aikana aloitetut ratsastuskoulun oppilaille tarkoitetut valmennusryhmät (este- ja kouluratsastus) jatkoivat valmennuksiaan. Valmennukseen osallistujia oli yhteensä kummassakin ryhmässä noin kymmenen. Kuluneen vuoden aikana aloiteltiin myös valjakkokuskeille vastaavaa valmennustoimintaa. Harmillisesti lokakuun loppuun suunniteltu valmennus peruuntui sääolosuhteiden takia, mutta jatkoa seurannee tänä vuonna!

 

 

 1. Koulutustoiminta

 

Seuran jäsenille tiedotettiin aktiivisesti Ratsastajainliiton ja muiden lajiliittojen järjestämistä koulutuksista, ja seura kannusti jäseniään osallistumaan koulutuksiin.

 

Seura järjesti myös itse koulutusta, kun ensiaputaitoja päivitettiin maaliskuussa (yhteensä 16 osallistujaa) ja hygieniapassin testin saattoi suorittaa kesäkuussa (7 passin suorittajaa).

 

Seura järjesti syyskuussa pararatsastajan avustajakurssin. Viikonlopun aikana kurssille osallistui 14 kurssilaista, ja tehtiinpä heistä juttu myös tv:n Lotto-lähetykseen!

 

 

 1. Järjestö- ja suhdetoiminta

 

Husaariratsastajat toimi yhteistyössä mm. Suomen Ratsastajainliiton, ESRAn (Etelä-Suomen alueliitto), FWB-yhdistyksen, Suomen Shetlanninponiyhdistyksen ja Suomen Hippoksen kanssa. Shetlanninponiyhdistyksen ja Hippoksen näyttelyissä keväällä ja syksyllä Husaariratsastajat pitivät buffaa.

 

 

 1. Tiedottaminen

 

Seuran jäsenille lähetettiin vuoden 2023 aikana neljä jäsenkirjettä, joissa tiedotettiin ajankohtaisista asioista. Jäsenkirjeet ovat nähtävillä seuran nettisivuilla (www.husaariratsastajat.fi). Seura myös tiedotti tapahtumista, kilpailutuloksista ja seuran hallituksen sääntömääräisistä kokouksista seuran nettisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa (Facebook, Instagram).

 

 

 1. Talous, varainhankinta ja avustukset

 

Seura on hankkinut sponsoreita, jotka ovat lahjoittaneet kilpailuihin palkintoja.

Seura myi valjakkokisojen esteille mainoksia.

 

Seura haki avustuksia viime vuonna seuratoiminnan pyörittämiseen, ja seura sai Sipoon kunnan avustusta liikuntapaikkojen ylläpitämiseen. Avustus käytettiin ison hiekkakentän kunnostusmateriaalien hankintaan. Ison hiekkakentän kunnostus jatkuu myös tulevana vuotena.

 

Seuran vuoden 2023 tilinpäätös esitellään erillisellä liitteellä (liite 1).

 

 

 1.  Muuta

 

Seuran kunniajäseniä ovat: Camilla Simonsén, Tuija Lindblad, Marit Sivén, Ben Simonsén., Sari Silander, Aarre Vainio sekä Tapani ja Margareta Peltonen.

 

 

Seuran joulujuhlassa jaettiin kiertopalkinnot:

Menestynein juniori: Katarina Welin

Juniorikannukset: Nea Koski

Aktiv medlem: Maija Karhusaari

Horsemanship: Camilla Simonsén

 

Julkaistu  08.04.2024