HUSAARIRATSASTAJAT menu

TOIMINTAKERTOMUS

Husaariratsastajat ry – Husarryttarna rf

 

TOIMINTAKERTOMUS 2022

 

 1. Yleistä

 

Vuosi 2022 oli Husaariratsastajat ry:n 51. toimintavuosi ja Husaariratsastajien Nuorten Kerhon 46. toimintavuosi. Koronapandemian poikkeusolojen hellitettyä alkuvuodesta 2022 seuran toimintavuodesta kehkeytyi monipuolinen ja aktiivinen.

 

Jäseniä seuraan kuului vuonna 2022 yhteensä 297 jäsentä, joista seniorijäseniä oli 220 ja juniorijäseniä 77.

 

Husaariratsastajat kuuluu Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen Tähtiseura-laatuohjelmaan. Laatuohjelma määrittää tietyt laatutekijät, jotka urheiluseuran on täytettävä kohderyhmänsä osalta. Husaariratsastajien kohderyhmä ovat lapset ja nuoret. Seura noudatti kuluneena vuonna Tähtiseura-arvon mukaisia ohjeita toiminnassaan.

 

Tiivis yhteistyö Savijärven Kartanon ratsastuskoulun kanssa jatkui edelleen vuonna 2022.

 

Seuran hallitus kokoontui vuoden aikana yhteensä 11 kertaa. Vuosikokous pidettiin maaliskuussa, ja syyskokous joulukuussa joulujuhlan yhteydessä. Seuran hallitukseen kuuluivat varsinaisina jäseninä Ben Simonsén, Leena Niemistö (vpj) ja Johanna Simonsén. Seuran puheenjohtajana toimi Riitta Silkko-Vainio. Seuran hallituksen varajäseninä olivat Sirpa Lepistö, Anne Majaranta (sihteeri), Linda Ström, Heidy Nuberg, Anu Torkkeli ja Katariina Lajunen. Seuran rahastonhoitajana toimi Tuija Lindblad.

 

 1. Seura- ja harrastetoiminta

 

Seura tarjosi jäsenilleen edellisenä vuonna erilaisia tapahtumia sekä kerhotoimintaa niin erityisryhmille, junioreille kuin senioreillekin.

 

Alkuvuodesta seura järjesti sääntökoulutuksen kaikille kilpailuista kiinnostuneille tai kilpailemista suunnitteleville jäsenilleen.

 

Seuran seniorijäsenille tarkoitettu Sennukerho kokoontui muutamia kertoja vuoden aikana, ja järjesti muun muassa match show-harjoituksen, ja tutustui hevosen peruselintoimintoihin käytännön harjoitteiden kautta. Sennukerholaiset pääsivät myös tutustumaan joogaan, kun kerholaisille järjestettiin kaksi ohjattua harjoituskertaa.

 

Husaariratsastajat järjesti pääsiäisenä hyväntekeväisyys-kepparikisat, joiden tuotto lahjoitettiin Ukrainaan hevosten auttamiseksi. Kepparikisat olivat menestys, ja päivän aikana starttasikin 53 innokasta kilpailijaa, ja tapahtumassa vieraili kaiken kaikkiaan noin 100 ihmistä. Sipoon paikallisia yrityksiä osallistui tapahtumaan lahjoittamalla tuotteita.

 

Keppareilla päästiin kisailemaan myös syyskuussa, kun seuraestekisojen yhteydessä juhlistettiin Suomenhevosen päivää, ja järjestettiin kepparikisat sekä piirustuskilpailu. Estekisojen lähtijöistä palkittiin paras suomenhevonen.

 

Seuran perinteiset pikkujoulut järjestettiin joulukuussa Savijärven Kartanolla, jolloin samalla pidettiin seuran syyskokous.

 

Seuran toiminnassa on mahdollisuus myös ratsastus- ja hevostaitomerkkien suorittamiseen. Vuonna 2022 C-merkin suoritti 2 henkilöä, ja maastakäsittely-merkin 13 henkilöä. Perusmerkin suoritti 12 juniorikerholaista.

 

 1. Nuorisotoiminta

 

Husaariratsastajien Nuorten Kerho on perustettu vuonna 1976. Nuorten Kerhon järjestämä hevoskerhotoiminta seuran juniorijäsenille jatkui edelleen vuonna 2022. Nuorten Kerho järjesti myös erilaisia tapahtumia ja osallistui aktiivisesti seuran toimintaan. Tarkemmin Nuorten Kerhon toiminnasta vuonna 2022 erillisellä liitteellä (liite 1).

 

 1. Kilpailutoiminta

 

Seuran jäsenistä 65 haki jonkin tasoisen kilpailuluvan viime vuonna.

 

Seura järjesti aktiivisesti useita kilpailuja vuoden aikana. Harjoituskilpailuja järjestettiin kolme (2 koulu, 1 este), seuratason kilpailuja kuusi (3 koulu, 3 este). Yhteensä seuran järjestämissä kilpailuissa starttasi vuoden aikana 332 lähtijää!

 

Seuramestaruudet ratkaistiin Husaaricup-muotoisena, ja kokonaiskilpailun voittoon (este- ja koulu yhdessä) ”ratsasti” Katariina Lajunen.

 

Seura järjesti myös kansallisen tason valjakkoajokilpailut heinä- elokuun vaihteessa. Savijärvi Top Driving-kilpailuissa oli startteja viikonlopun aikana huikeat 50. Valjakkokisoissa ratkaistiin myös suomenhevosten, russ-ponien ja shetlanninponien rotumestaruudet. Valjakkokisojen yhteydessä pidettiin myös nuorten tapahtuma, jossa pääsi tutustumaan valjakkoajoon ja oli keppihevostoimintaa ja tehtävärataa. Tapahtumaan osallistui mukavasti nuorisoa. Valjakkokisojen valmisteluun ja järjestämiseen osallistui paljon vapaaehtoisia, myös moni Husaariratsastajien jäsen. Näille korvaamattomille vapaaehtoisille järjestettiin myöhemmin lokakuussa kiitosjuhla Savijärven Kartanolla. Kiitosjuhlaan pääsi osallistumaan 31 vapaaehtoista.

 

Life science-yliopistojen väliset pm-urheilukilpailut järjestettiin syyskuussa. Näiden urheilukilpailuiden yhtenä osakokeena on ratsastus, ja ratsastusosio järjestettiin Savijärven Kartanolla.

 

Seura lähetti joukkueen Etelä-Suomen aluemestaruuksiin (kouluratsastus) elokuussa. Joukkueessa ratsastivat Linda Ström, Catharina Harju ja Lina Bärlund. Joukkue oli lopputuloksissa sijalla 10/15.

 

Seuran jäseniä menestyi kilpakentillä vuonna 2022. Husaariratsastajien jäsen Axel Lindberg voitti seniorien kenttäratsastuksen SM-kultaa heinäkuussa. Husaariratsastajien jäsen Heidi Koski saavutti SM-hopeaa valjakkoajossa heinäkuussa. Taija-Tuulia Tammelin voitti ESRAn aluerankingin valjakkoajossa (ponit).

 

 1. Valmennustoiminta

 

Husaariratsastajat aloitti pitkän tauon jälkeen seuravalmennukset niin este- kuin kouluratsastuksessa. Seuravalmennukset oli tarkoitettu niille Savijärven Kartanon ratsastuskoulun oppilaille, jotka halusivat aktiivisesti kehittyä kohti kilpailuja. Seuravalmennuksiin järjestettiin haku, ja lopulta seuravalmennuksissa aloitti yhteensä 12 ratsastajaa.

 

 1. Koulutustoiminta
   

Seuran jäsenille tiedotettiin aktiivisesti Ratsastajainliiton ja muiden lajiliittojen järjestämistä koulutuksista, ja seura kannusti jäseniään osallistumaan koulutuksiin.

 

Maaliskuussa järjestettyyn kilpailunjärjestäjäkoulutukseen osallistui seurasta kaksi henkilöä. Myöhemmin kesällä pidettiin KIPA/Equipe-koulutus, johon osallistui 4 seuran jäsentä.

 

ESLUn (Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry) järjestämään sponsori- ja varainhankintakoulutukseen osallistui yksi henkilö.

 

Ratsastajainliiton järjestämään Arvot ja tavoitteet harrastuksessa – koulutukseen osallistui seurasta 5 henkilöä.

 

 1. Järjestö- ja suhdetoiminta

 

Husaariratsastajat toimi yhteistyössä mm. Suomen Ratsastajainliiton, ESRAn (Etelä-Suomen alueliitto), FWB-yhdistyksen, Suomen Shetlanninponiyhdistyksen, Suomen Hippoksen sekä Kansallisen poninäyttelyn kanssa. Shetlanninponiyhdistyksen ja Hippoksen näyttelyissä keväällä ja syksyllä Husaariratsastajat pitivät buffaa, samoin Kansallisessa Poninäyttelyssä, joka järjestettiin ensi kertaa Sipoossa Savijärven Kartanolla elokuussa.

 

 1. Tiedottaminen

 

Seuran jäsenille lähetettiin vuoden 2022 aikana kolme jäsenkirjettä, joissa tiedotettiin ajankohtaisista asioista. Jäsenkirjeet ovat nähtävillä seuran nettisivuilla (www.husaariratsastajat.fi). Seura myös tiedotti tapahtumista, kilpailutuloksista ja seuran hallituksen sääntömääräisistä kokouksista seuran nettisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa (Facebook, Instagram).

 

 1. Talous, varainhankinta ja avustukset

 

Seura on hankkinut sponsoreita, jotka ovat lahjoittaneet kilpailuihin palkintoja.

Seura myi valjakkokisojen esteille mainoksia.

 

Seura haki avustuksia viime vuonna seuratoiminnan pyörittämiseen, ja seura sai Sipoon kunnan avustusta niin liikuntapaikkojen rakentamiseen kuin niiden ylläpitämiseen. Näiden lisäksi seura sai avustusta Sipoon Säästöpankkisäätiöltä. Avustus käytettiin uusien kouluaitojen hankintaan.

Seuran vuoden 2022 tilinpäätös esitellään erillisellä liitteellä (liite 2).

 

 1.  Muuta

 

Seura kutsui neljä uutta kunniajäsentä: Camilla Simonsén, Tuija Lindblad, Marit Sivén ja Ben Simonsén. Muita seuran kunniajäseniä ovat: Sari Silander, Aarre Vainio sekä Tapani ja Margareta Peltonen.

 

Seuran joulujuhlassa jaettiin kiertopalkinnot:

Menestynein juniori: Catharina Harju

Juniorikannukset: Henna Degerholm

Juniorivalmentaja: Aila Kajander

Aktiv medlem: Linda Ström

Horsemanship: Päivi Lahnamäki

Julkaistu  20.04.2023